Selecteer een pagina

Afvallen ” Het GEHEIM”

 Afvallen, wat is het geheim?!.

 

 Jazeker, de zomer komt eraan, is begonnen of inmiddels al afgelopen en waar kan het anders over gaan dan over afvallen. Afvallen hoeft niet complex te zijn en hoogstwaarschijnlijk ben jij er zelfs heel goed in. Onderstaand laat ik jou zien hoe je dit kan realiseren.

 

Iedereen wil snel afvallen. Ik val gelijk maar even met de deur in huis: het is zeker mogelijk om snel af te vallen, maar of dit een duurzame methode is kom pas achter als het te laat is. Afvallen is één ding, maar op gewicht blijven of meer progressie blijven boeken is de échte uitdaging.

Afvallen, gewichtsverlies, vet verlies, cutten etc.. wie droomt er nou niet van om je vet percentage te verlagen?

 

Ik verklap het je alvast: er is een geheim om af te vallen. 

Voordat ik dit geheim met je deel, is het noodzakelijk om eerst een aantal basisprincipes uit te leggen. Deze informatie is gebaseerd op meer dan 10 jaar theoretische kennis, via diverse opleidingen, en praktijkervaring, door het zelf toepassen én coachen van diverse klanten. 

                  De definitie

Allereerst is het goed om te bepalen wat afvallen betekent. In dit kader verstaan we onder afvallen het verminderen van lichaamsgewicht. Met andere woorden: ik woog een jaar geleden 100kg en nu weeg ik 80kg, ik ben dus 20kg afgevallen.

 

Nu het helder is wat afvallen betekent, zijn we bij de belangrijkste vraag belandt: hoe kunnen we het lichaamsgewicht verminderen? Dit is waar het leuk begint te worden. Er zijn namelijk zo ontzettend veel bronnen met diverse zienswijzen en methodes over hoe je het beste kan afvallen. Soms is deze informatie tegenstrijdig en kan dus een negatieve werking op jouw succes hebben.

           We worden gefopt!

Ja, ik geef het toe: ook ik ben vatbaar voor marketing en ja, ook ik heb ooit in het verre verleden de Abtronic, dat is zo’n band waar je gel opsmeert en dan zogenaamd de buikspieren van een echte adonis krijgt, gekocht. Dit is niet het geheim van afvallen. Ik was zo naïef dat ik er destijds in trapte, maar tot op de dag van vandaag krijg ik bizar genoeg nog regelmatig de vraag of de Abtronic doet wat hij moet doen. Mijn antwoord is simpel: nee!

Het punt dat ik hiermee wil maken is dat de marketingwereld fantastisch inspeelt op het idee van willen afvallen. Iedereen wil ‘in shape’ zijn en het is hip om er goed uit te zien. Er worden allerlei workouts met een fancy naampje de grond uit gestampt. Evenals de poedertjes en de pilletjes. In werkelijkheid kunnen goede workouts en supplementen je daadwerkelijk helpen om je droomlichaam te bereiken. Ja je hoort het goed deze dingen kunnen je helpen naar je droomlichaam. Het kan zelfs de weg iets verkorten naar jouw droomlichaam. De reden waarom het kan bijdragen is omdat het jou motiveert.

Een poedertje waar je voor hebt betaald geeft jou waarschijnlijk de drive om aan je doel te werken. Heel goed! Echter, motivatie is iets dat jou aanvankelijk in beweging zet om eerste stappen te zetten. Het is handig om te hebben, maar met alleen motivatie bereik je veelal niet meer dan alleen de start. Zodra het moeilijker, vervelender of welk excuus voorbij komt dan ook ebt je motivatie weg en sta je weer aan het begin.

 

Maar goed… we kwamen hier voor:

“Het GEHEIM”

Het geheim van afvallen is in theorie heel makkelijk. Het geheim is namelijk dat er eigenlijk niet echt sprake is van een geheim. Een vrije vertaling van de wet van thermodynamica, in relatie tot afvallen, stelt dat we moeten kijken naar de energie die we tot ons nemen in verhouding tot de energie die we verbruiken.

Met andere woorden: als je meer energie consumeert dan dat je verbruikt, slaat je lichaam gewicht op.

Andersom geldt hetzelfde: als je meer energie verbruikt dan dat je consumeert val je af. Zo simpel is het. 

Kcal in – Kcal uit = ?

 

Het maakt niet eens uit of je eiwitrijk, koolhydraat arm, vetarm of wat voor dieet je doet, zolang je maar een tekort aan energie “calorieën” wordt gecreëerd m.b.t. afvallen. Voor de gevorderde sporter zullen eiwitten, koolhydraten en vetten een rol kunnen spelen, maar voor de recreant is dit niet relevant.  

 

Een veel gemaakte fout is dat men niet scherp heeft hoeveel energie wordt geconsumeerd. Je denkt goed bezig te zijn door het consumeren van “gezonde producten”, maar te veel gezond is per definitie in de wet van thermodynamica dus opslag.

Ja je kan dus in theorie van broccoli dik worden! Sterker nog als je alleen 1 choco reep per dag eet val je af tot je 2meter onder de grond ligt.

De hoeveelheid calorieën zijn dus van invloed op:

– Afvallen

– Aankomen

– Gelijk blijven.

 

Los van gezien van o.a. metabole ziektes en/of aandoeningen kunnen we niet aan andere dingen de schuld geven waarom afvallen niet lukt. Maar het mooie hiervan is dat je nu wel weet waarom het lijkt alsof het bij mensen uit je omgeving wel altijd lukt, maar bij jou niet.

 

 

             Afvallen, de praktijk

Bewapend met de benodigd informatie kan je nu uit twee opties kiezen om af te vallen:

Optie 1: Je eet minder

Optie 2: Je verbruikt meer

 

Simpeler is het niet. Je hoeft niet je lichaam te reinigen met een detox of een bizarre dieet te volgen. Marketing, marketing, marketing…Als je lever niet instaat zou zijn om je lichaam zelf te detoxen is de kans 100% dat je nu niet meer leeft. 

 

Een ieder die wat overtollige kilo’s wil afvallen kan dit, zeker in het begin. Kun jij in één dag 100 gram afvallen? Eitje! Weet je wat je hiermee kan bereiken in 10 dagen: dat is gewoon een kilo! Het is dus echt mogelijk om wat kilootjes kwijt te raken. Maak het jezelf niet te lastig en hou het lekker basic. Meet en weeg jezelf periodiek.  Constateer je dat je op dit moment aankomt, eet dan wat minder en beweeg wat meer. Je hoeft in eerste instantie niet eens andere voedingsproducten te eten.

               Recap

Als jij te kampen hebt met “veel” overgewicht dan zou het een stuk gezonder voor je zijn om wat kilo’s af te vallen. Maar gezond zijn en afvallen zijn twee verschillende dingen. Ze kunnen enigszins met elkaar te maken hebben. 

Ik vind het belangrijk om met een knipoog te laten zien dat het proces van afvallen niet complex hoeft te zijn. Je hebt geen superfoods, de Abtronic of een magische poedertje nodig. Breng voor jezelf zo objectief mogelijk in beeld wat je dagelijks aan energie binnen krijgt en wat je ongeveer verbrand. Vind je het nou lastig om dit in de praktijk te brengen, dan kan je altijd in je omgeving kijken wat andere doen. Tevens kan een coach jou helpen om meer planmatig te werk te gaan.

× Chat hier